fbpx

Er Innglassing av balkong søknadspliktig?

Mange stiller spørsmålet: “Er innglassing av balkong søknadspliktig?” når de tenker på å oppgradere hjemmet. Prosessen er ikke overveldene og faktisk ganske lett. Men det er greit å vite hvor man starter. Vi vil guide deg gjennom det du trenger for å føle deg trygg i prosessen. Vi vil dekke nøkkelaspekter som lokale forskrifter og regler, plan- og bygningsloven, unntak fra søknadsplikten, og saksbehandlingsprosessen, samt konsekvensene av å unnlate å søke. Målet vårt her er å gi deg den nødvendige informasjonen for å gi deg en grunnleggende oversikt over prosessen.

alt="innglasset balkong"

Innglasset balkong i Fredrikstad

Er innglassing av balkong søknadspliktig?

Når det kommer til fasadeutbedringer som innglassing av balkong, er hovedregelen at slike tiltak alltid er søknadspliktige. Dette er henhold til Plan- og bygningsloven (2008, §20-1), som du kan lese mer om her. Dette innebærer at du må innhente tillatelse fra kommunen før arbeidet igangsettes. Det finnes imidlertid unntak fra denne regelen i noen kommuner, hvor mindre utbedringer kan gjøres uten å søke. Dersom du bor i et sameie eller borettslag, er det essensielt å også henvende seg til styret for godkjennelse. Styret kan ha egne regler eller allerede innhentet dispensasjon for slike tiltak. Selv for tiltak som å innglasse en veranda, som ofte er unntatt søknadsplikten, burde man alltid sjekke med kommunen først for å sikre at du følger lokale regler og forskrifter.

Om søkeprosessen

Prosessen for å søke om innglassing av balkong kan variere i lengde, men i enkleste form kan den ta omtrent 5-6 uker. Det starter med én uke for å utforme og forberede selve søknaden. Deretter følger en periode på to uker hvor nabovarsel må gis, for å sikre at naboene er informert og har mulighet til å komme med eventuelle innvendinger. Etter at nabovarselet er fullført, kan det ta opptil tre uker for kommunen å behandle og svare på din forenklede søknad. For de som bor i et sameie eller borettslag, vil det også være nødvendig å inkludere den tiden det tar å konsultere og få godkjenning fra styret. Denne prosessen er viktig for å sikre at alle regler og retningslinjer følges, og at innglassingen kan gjennomføres lovlig og uten fremtidige komplikasjoner.  

Forståelse av lokale forskrifter og prosessen

Vi har utforsket hvor viktig det er å forstå lokale forskrifter og regler for innglassing av balkong og behovet for å skaffe tillatelse fra kommunen. Selv om prosessen kan virke utfordrende, kan riktig forberedelse og kunnskap gjøre den fullt gjennomførbar. For de som bor i sameie eller borettslag, har vi understreket viktigheten av samarbeid med styret for å sikre alle nødvendige godkjenninger. Vi har også kastet lys over søknadsprosessen og påpekt at en søknad ikke trenger å ta lang tid hvis man håndterer den riktig.

    Bilde som viser en balkonginnglassing med tegne ark for å fremstille en søknad.

    Vi i Nordpett kan med profesjonell ekspertise ta oss av og hjelpe deg gjennom søkeprosessen

    Nordpett: din partner gjennom hele søknadsprosessen

    Vi deler disse innsiktene for å minne deg på at Nordpett hjelper deg gjennom hele balkonginnglassingsprosessen. Vi har ekspertisen og profesjonelle arkitekter som tar hånd om søknaden din. Slik kan vi oppfylle din drøm om en innglasset balkong. Vi forstår at hver detalj teller. Vårt mål er å sikre at prosessen er så enkel og problemfri som mulig for deg. Ikke la prosessen stoppe deg. Med Nordpett ved din side navigerer du trygt gjennom hele prosessen fra søknad til levering og installasjon. Du kan oppnå drømmen om et innglasset uterom. Besøk Nordpett.no for mer info om vår hjelp i dag. La oss sammen gjøre balkongen din til hjemmets nye favorittsted.