fbpx

Har du noen gang stoppet opp og tenkt på kraften solen har over våre daglige liv? Ikke bare gir den oss lys og varme, men den tilbyr også en utømmelig kilde til ren energi rett over hodene våre. “Solceller til hus” representerer en av de mest spennende og bærekraftige måtene å tappe inn i denne kraften, og gir huseiere en gylden mulighet til å redusere strømregningen, øke boligens verdi og bidra til en grønnere planet.

Nærbilde solceller på tak

Takpaneler er en god måte å kutte strømkostnadene også i ett land som Norge

Grunnleggende om solceller

For å virkelig forstå appellen bak “solceller til hus”, er det viktig å ta et steg tilbake og se på hvordan solceller fungerer. I sin enkleste form, konverterer solceller lysenergi fra solen til elektrisk energi som kan brukes til å drive hjemmet ditt. Dette skjer gjennom en prosess kjent som den fotovoltaiske effekten, hvor sollys treffer solcellepanelene, og energien fra lyset blir absorbert av halvledermaterialer inne i cellene. Denne absorberingen fører til at elektroner blir satt i bevegelse, noe som skaper elektrisk strøm. Denne strømmen kan deretter brukes direkte i hjemmet ditt, eller lagres i batterier for bruk på et senere tidspunkt. Med solceller på taket blir hjemmet ditt en liten kraftstasjon, selv på dager med delvis skydekke.

Solcelletyper

Solceller finnes i forskjellige typer, fra mest effektive monokrystallinske til unikt fleksible tynnfilmspaneler

 

Typer solceller til hus

Når du vurderer solceller, vil du raskt oppdage at det finnes ulike typer solcellepaneler å velge mellom, hver med sine særegenheter og fordeler. Monokrystallinske solcellepaneler er kjent for deres høye effektivitet og slanke, estetiske utseende. Takket være den rene silisiumstrukturen, kan disse panelene produsere mer strøm per kvadratmeter enn deres polykrystallinske motparter, noe som gjør dem til et ideelt valg for huseiere med begrenset takflate eller som er ute etter større effektivitet. I tillegg har monokrystallinske paneler en lengre levetid og kan ofte generere strøm mer effektivt under forskjellige lysforhold, noe som gjør dem til en tiltalende investering for fremtiden. Selv om polykrystallinske solcellepaneler tilbyr en mer kostnadseffektiv inngangsport til solenergi, og tynnfilmpaneler tilbyr unik fleksibilitet for spesielle installasjoner, står monokrystallinske paneler ut som en premium løsning for dem som søker maksimal effektivitet og estetisk tiltrekning. Ved å velge den rette typen solcellepanel for ditt hjem, kan du sikre at du maksimerer din energiproduksjon og gjør en solid investering i din boligs fremtid.

Installasjon og integrering i hjemmet

Når du har besluttet å investere i “solceller til hus”, er neste skritt å tenke på installasjon og hvordan solcellene best kan integreres i ditt hjem. Valget mellom takmonterte paneler vendt mot øst/vest eller sør, samt muligheten for fasadeinstallasjon, spiller en stor rolle for hvordan du maksimerer din energiproduksjon gjennom året. 

solcelle til hus

Fagpersoner fra Nordpett hjelper deg å installere solceller til hus og næringsbygg

Sesongen spiller en rolle

I Norge, hvor solens posisjon varierer betydelig mellom årstidene, tilbyr sørlig retning optimal energiproduksjon på vintertid når solen er lavere på himmelen og strømprisene ofte er høyere. Dette gjør sørvendte paneler til et strategisk valg for å redusere energikostnadene i de kaldeste månedene. 

På sommertid, når dager er lengre og solen beveger seg høyere over himmelen, kan øst/vest-vendte paneler fange opp mer sollys fra tidlig morgen til sen ettermiddag, og dermed produsere strøm over et lengre tidsrom hver dag. Denne konfigurasjonen kan være spesielt gunstig for husholdninger med høyere energibruk i løpet av dagen.

Øst/vest plasserte paneler er best for å dra nytte av de lange dagene på sommeren i Norge

Vi hjelper deg å finne det som passer deg

For huseiere med begrenset takplass eller ønske om et mer diskret alternativ, kan solceller også installeres på fasader eller vegger vendt mot sør. Dette kan ikke bare bidra til energiproduksjon, men også tilføre et moderne og estetisk element til hjemmets utseende.

Valg av installasjon bør nøye vurderes basert på ditt hjems spesifikke beliggenhet, takvinkel og estetiske preferanser. Vårt team av eksperter er her for å veilede deg gjennom hele prosessen, fra vurdering av ditt hjem til valg av optimal installasjonsmetode, for å sikre at du får mest mulig ut av din investering i solenergi.

Støtteordninger i Norge for solcelleinstallasjoner

For norske huseiere som vurderer å installere “solceller til hus”, er det godt nytt med tanke på økonomisk støtte som gjør overgangen til solenergi enda mer tiltalende. Enova, som står i spissen for Norges innsats for bærekraftig energi, tilbyr en attraktiv støtteordning for dem som ønsker å produsere egen elektrisitet. Ved installasjon av et solcelleanlegg, tilbyr Enova en støtte på 7.500 kroner rett mot installasjonskostnadene.

Men støtten stopper ikke der. Avhengig av solcelleanleggets kapasitet, kan du motta ytterligere 1.250 kroner per installert kilowatt peak (kWp) effekt, opp til en kapasitet på 20 kW. Dette innebærer at det totale støttebeløpet kan nå opptil 32.500 kroner. Og skulle du bestemme deg for å kombinere solcelleproduksjon med andre energitiltak – som for eksempel installasjon av solfangere eller et pris- og effektstyrt energilagringssystem for din bolig – kan du kvalifisere for enda mer økonomisk støtte.

Dette incentivsystemet er spesielt utformet for å fremme integrering av grønne energiløsninger i norske hjem, og gjør det både mer tilgjengelig og økonomisk fordelaktig for huseiere å bidra til landets bærekraftige energifremtid. For å finne ut mer om hvordan du kan dra nytte av disse støtteordningene, besøk Enovas nettside for detaljert informasjon og veiledning om søknadsprosessen.

Solcelle regndråper

Ta kontakt for gratis befaring!

Start din solenergireise med Nordpett

Er du klar for å ta steget mot en grønnere og mer energieffektiv fremtid med solceller til huset ditt? Nordpett står klar til å veilede deg gjennom hele prosessen, fra valg av riktig solcelleløsning til installasjon og utnyttelse av tilgjengelige støtteordninger. Vårt team av eksperter er kun en telefonsamtale eller e-post unna, klare til å svare på alle dine spørsmål og hjelpe deg med å realisere ditt solcelleprosjekt.

Ikke nøl med å kontakte oss på tlf: 415 28 500 eller via e-post: post@nordpett.no for en uforpliktende samtale. Du kan også følge oss på Facebook og Instagram for nyttige tips, inspirasjon, og oppdateringer om våre tjenester og løsninger. La oss sammen gjøre ditt hjem mer energieffektivt og bærekraftig. Vi ser frem til å høre fra deg!