fbpx

Å investere i solceller for ditt næringsbygg representerer ikke bare en betydelig miljømessig forpliktelse, men også en strategisk økonomisk beslutning. I denne artikkelen utforsker vi de forskjellige aspektene ved å installere solcellepanel på næringsbygg og hvordan disse kan være til nytte for din virksomhet.

fasade installerte solcellepanel
Utnytt ubrukt veggareal med fasademonterte solcellepaneler. Disse er effektive på kalde vinterdager hvor solen er lav. Fra TerraSolar

 

Fasademontasje: Vis fram ditt bærekraftsarbeid

Å installere solcellepaneler på næringsbygg-fasaden er en utmerket måte å vise frem virksomhetens engasjement for bærekraft. I Norge, hvor vinteren dominerer med lave solvinkler og mye snø, tilbyr fasademontasje en effektiv løsning da panelene fanger opp solen uten å være dekket av snø. Dette er ikke bare en praktisk, men også en visuelt tiltalende løsning som styrker bedriftens grønne profil. Se også EnergiBygget i Drammen som ett suksess eksempel.

Effektiv utnyttelse av takflatene

For bygninger med flate tak, er øst-vest-løsninger spesielt effektive. Disse installasjonene utnytter takflaten optimalt og krever ingen fysiske inngrep i takstrukturen, noe som gjør monteringen både enkel og effektiv. På skråtak kan varierte festesystemer tilpasses alt fra steintak til shingeltak, noe som muliggjør transformasjon av enhver bygnings tak til et energiproduksjonssenter.

Nye EU-regler skaper hastverk

Fra 2026 blir det påbudt med solceller på nye næringsbygg i EU og EØS-området, en del av en større satsing for å gjøre bygninger mer energieffektive og redusere utslipp. Norge ligger foran i denne utviklingen, med vedtak allerede implementert for nye statlige byggeprosjekter. Dette signaliserer en klar trend: fremtiden er solrik, og for næringsbygg starter denne fremtiden nå.

solceller lagt med full utnyttelse på næringsbygg tak

Full utnyttelse av takareal er en god investering og vil gi en god fortjeneste.

Økonomisk og miljømessig gevinst

Å produsere egen fornybar energi direkte på stedet har mange fordeler. For det første, det gir en sikker og pålitelig energikilde som kan dekke deler eller hele virksomhetens behov. Plusskunder kan selge overskudd tilbake til strømleverandøren, prisen kommer an på avtale, men ofte kan man ligge rundt spotpris til Nord Pool Spot. Med solkonto kan man også spare sin overskuddsstrøm til tider da man produserer lite eller at strømmen er dyr. Man reduserer dermed avhengigheten av energi fra nettet og beskytter mot volatile energipriser og med batterier eller smarthusløsninger kan man unngå effekt toppene og hopp i nettleien. Dessuten kan det bidra til betydelige besparelser og forbedre virksomhetens karbonavtrykk, noe som er stadig viktigere i en verden hvor bærekraft står høyt på agendaen.

Tilgjengelig støtte og fremtidige forventninger

Selv om det ikke finnes rettighetsbaserte støtteordninger for næringsbygg, tilbyr Enova og enkelte kommuner økonomisk støtte til innovative energiløsninger. Flere banker tilbyr også slike grønne lån som har en gunstigere rente enn bankens vanlige rente. Og Sparebank 1 Sørøst tilbyr miljølån i hele landet ut første halvår av 2025 med 0%.

“Støtten fra Enova kan dekke inntil 30%, og maksimalt 10 000 000 kr, av prosjektets kostnader.”

Og med en forventet økning i etterspørselen etter solceller og potensielt stigende priser, kan det være kostbart å vente med å investere i solcelleteknologi.

Å investere i solceller er derfor ikke bare en investering i miljøet, men også i bedriftens langsiktige økonomiske helse. Nå er tiden for å vurdere solenergi, før den nye lovgivningen trer i kraft og etterspørselen – og kanskje kostnadene – skyter i været. tak installasjon

Er din bedrift klar til å ta steget inn i fremtiden med solenergi?

Med de nye EU-reglene rett rundt hjørnet, er det viktigere enn noensinne å handle raskt for å sikre din virksomhet de beste fordelene både økonomisk og miljømessig. Ved å investere i solcellepaneler på ditt næringsbygg, ikke bare fremmer du en grønnere fremtid, men du posisjonerer også virksomheten som en ledende aktør i den bærekraftige utviklingen. Kontakt våre solenergieksperter i dag for en gratis konsultasjon. Besøk vår kontaktside, ring oss på 415 28 500, eller send en e-post til post@nordpett.no. La oss hjelpe deg å utforme en skreddersydd løsning som oppfyller dine energibehov og økonomiske mål. Ikke vent til loven trer i kraft – start din bærekraftsreise med oss nå og gjør din virksomhet klar for en solrik og lønnsom fremtid.

Norge henger fortsatt etter andre land

Man ser ofte solcellepanel i varmere land, men ofte glemt er at solceller funger bedre i kaldere temperatur og best i rundt -5 grader og sommeren i Norge er mildere og mer solrik enn andre.